Categorieën
Nieuwsberichten

RTV Utrecht: Boze bewoners Kromme Nieuwegracht zijn gemeente Utrecht even zat

Bewoners van de Kromme Nieuwegracht in Utrecht hebben voorlopig geen zin meer in overleg met de gemeente. Ze voelen zich geschoffeerd door ambtenaren en wethouder Kees Diepeveen, die volgens hen hun adviezen volstrekt negeren.

De binnenstadbewoners maken zich al jaren zorgen over de verkeersveiligheid en hun kwetsbare werfkelders. Ze zeggen dat de drukte op straat schade aan de eeuwenoude gewelven eronder veroorzaakt. Op uitnodiging van de gemeente Utrecht kwamen ze begin dit jaar met een voorstel om de situatie op de Kromme Nieuwegracht te verbeteren.

Woede
Het antwoord dat de gemeente in maart stuurde heeft de woede van de bewoners gewekt. “Ons wordt te verstaan gegeven dat Utrecht de laatste jaren nu eenmaal flink is gegroeid en het verkeersaanbod nu eenmaal is veranderd, waardoor de druk op de binnenstad is vergroot en het verkeersaanbod is toegenomen”, schrijven zes van hen in een boze brief aan het college. De brief is ook aan de gemeenteraad en andere buurtcomités in de binnenstad gestuurd.

Maar volgens de briefschrijvers heeft de gemeente Utrecht intussen nog niets met hun suggesties gedaan. Ook wil de gemeente niet toegeven dat de scheuren in hun werfkelders worden veroorzaakt door het verkeer op de gracht, zoals zij stellen. Zonder op de zorgen van de bewoners in te gaan zou de gemeente vooral hebben verklaard dat het lastig is om foutparkeren en problemen bij het laden en lossen aan te pakken. Handhaven van eenrichtingsverkeer en tegengaan van te zwaar verkeer over de gracht zou al helemaal geen prioriteit hebben.

Drukker op Kromme Nieuwegracht
Bovendien maken de bewoners uit het antwoord van de ambtenaren op dat het juist weleens drukker kan worden op de Kromme Nieuwegracht door andere plannen van de gemeente. “Onze grote vrees dat het parkeervrij en autovrij maken van delen van de binnenstad, bijvoorbeeld het Janskerkhof, tot meer verkeersbewegingen over onze kwetsbare gracht gaat leiden, kan dus zomaar bewaarheid worden.”

De zes bewoners leggen in de brief ook uit waarom ze een maandelijkse bijeenkomst met ambtenaren hebben afgezegd. “Wij zien de zin van verder praten en overleggen eerlijk gezegd niet meer in. Iedere keer dat we denken dat we stappen vooruit kunnen zetten, blijkt het tegenovergestelde.”

Afgeserveerd en geschoffeerd
De grachtbewoners voelen zich niet serieus genomen en zijn beledigd. “Wij worden enerzijds als bewoners uitgedaagd en gestimuleerd om mee te denken met oplossingen en alternatieven voor onze kwetsbare gracht en kelders, maar worden keer op keer afgeserveerd en geschoffeerd. Dit past in een beeld en een bestuurscultuur van een overheid die er niet is voor haar burgers, maar die burgers wantrouwt en niet wil betrekken.”

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat in een reactie aan RTV Utrecht weten: “We vinden het jammer dat bewoners het zo ervaren. Wij hebben al langer intensief contact met bewoners over verschillende onderwerpen en blijven ook in de toekomst graag met elkaar in gesprek.”

Lees het volledige Nieuwsbericht gepubliceerd door: